Vad du ska göra med din gamla elektronik
av Alexander Jost Auf Der Stroth, på Sep 23, 2023Även om vi tar väl hand om vår elektronik som smartphones och laptops är det en oundviklig verklighet: tiden går och våra älskade enheter blir föråldrade, går sönder och behöver så småningom bytas ut. Men vad gör du med din gamla elektronik när det är dags för uppgradering? Svaret måste vara hållbar återvinning, förnyelse och, som sista utväg, rätt avfallshantering. Här är hur du kan återanvända, återvinna eller göra dig av med din gamla elektronik.
Varför är det viktigt att återvinna elektronik?
Innan vi dyker in i hur du kan återvinna eller göra dig av med elektronik du behöver inte längre, låt oss ta en titt på varför det är så viktigt. Elektronik är fulla av värdefulla material, men de innehåller också potentiellt farliga ämnen som bly och kvicksilver. Om dessa ämnen läcker ut i miljön kan det få allvarliga konsekvenser för vår planet och vår hälsa.
Återvinning av elektronik hjälper till att minska elektroniskt avfall (e-avfall) och minimerar behovet av att ständigt utvinna nya resurser för att producera nya produkter. Det sparar också energi, eftersom återvinning av metaller och plaster kräver betydligt mindre energi än att bryta och tillverka dem från grunden. Så när du återvinner dina gamla elektronikprylar gör du din del för att skydda miljön.
Hur du återvinner din gamla elektronik
1. Utforska vilka återvinningsmöjligheter du har:
Börja med att se dig omkring, finns det en butik, affär eller organisation i ditt område som erbjuder att ta emot din gamla elektronik för återvinning? Många större elektronikkedjor och butiker har etablerat insamlingssystem som gör det enkelt att returnera gamla produkter för återvinning. Detta är ett utmärkt sätt att se till att din gamla elektronik kan få ett helt nytt liv eller vara en del av en cirkulär ekonomi där delar kan användas för att reparera andra enheter. Dessutom kan du beroende på butik ofta få lite pengar i utbyte för dina gamla enheter, så det är bra för både dig och miljön. Om du är osäker på vad butiken tar emot kan du fråga direkt i butiken om vad som gäller.
De flesta lokala återvinningscentraler tar också emot gammal elektronik för återvinning. Du kan hitta mer information om detta på din kommuns hemsida.
2. Donera eller sälj dem:
Om din gamla elektronik fortfarande fungerar bra, överväg att donera den till välgörenhetsorganisationer eller sälja den. Det finns alltid någon som kan dra nytta av begagnad elektronik, även om de inte längre passar dina behov. Ett viktigt steg till detta är att se till att ta bort all din data och att återställa enheten till fabriksinställningarna.
Detta gäller också för familjemedlemmar. Många av oss har äldre föräldrar, yngre barn, vänner, kollegor eller syskonbarn som skulle vara lika glada med en modell som är lite äldre. Detta är ett utmärkt alternativ istället för att din elektronik ligger och i en låda eller gör en felaktig bortskaffning.
Om din enhet inte längre fungerar eller är trasig och därmed inte kan doneras, kan den fortfarande säljas som reservdelar. Kolla in lokala reperatörer eller servicebutiker för att se om de har intresse. Detta kan ge dig lite pengar samtidigt som så mycket av enheten som möjligt får leva vidare.
3. Överväg dina behov
Det kan vara en bra idé att ompröva ditt behov av att köpa nytt innan du ens kommer fram till vad du ska göra med din nuvarande smartphone eller laptop. Vår konsumption av elektronik ökar så snabbt att e-avfall nu anses vara den snabbast växande avfallsströmmen i världen. Dessutom kräver bara en iPhone ungefär 13 000 liter vatten och värdefulla naturresurser som guld, silver och koppar för att producera, medan produktionen i sig själv avger över 70 kilo CO₂. Läs mer om hållbarhet och refurbeds miljöbesparningar"
Hur gör du dig av med din elektronik på rätt sätt?
Om din elektronik inte längre är användbar och återvinning inte är ett alternativ, se till att du gör dig av med den på rätt sätt. Global E-Waste Statistics Partnership uppskattar att 50 ton kvicksilver hamnar i miljön varje år, bara från förbränningen av elektronik. Här är hur du undviker att bidra till problemet:
1. Hitta en insamlingsplats för e-avfall:
Sök efter insamlingsplatser för e-avfall i ditt område, såsom tidigare nämnt tar de festa lokala återvinningscentraler emot elektronik. Det finns också organisationer som ibland håller insamlingar, sätter upp stationer eller samarbetar med andra företag så att du kan lämna dina elektronikprylar, och de ser till att de hanteras korrekt.
2. Följ råden i ditt lokala område:
Beroende på var du bor i landet kan det finnas skillnader i hur du bör lämna eller göra dig av med dina elektronikprylar. I vissa kommuner är det möjligt att göra sig av med mindre e-avfall i områdets miljörum. På återvinningscentraler kan det också finnas vissa skillnader i hur du sorterar små elektronikprylar, som en smartphone eller kökutrustning, och större produkter, som en kyl eller tvättmaskin. Du kan alltid fråga på återvinningscentralen eller ringa din kommun om du är osäker.
3. Hitta lokala återvinningscentraler:
Det kan vara komplicerat att göra sig av med elektronik när de inte längre går att använda eller återanvända, men din gamla smartphone eller kaffemaskin bör aldrig hamna direkt i soptunnan eller bland vanligt avfall. De flesta lokala återvinningscentraler har en plats där du kan lämna dina elektronikprylar. Här kan dina gamla produkter demonteras och materialen återvinnas eller hanteras på rätt sätt.
Återvinning eller kassering av din gamla elektronik är en viktig del av att ta ansvar för vår planet. Genom att följa dessa tips och steg kan du bidra till att vårda miljön, minska elektroniskt avfall och säkerställa att de värdefulla materialen i elektronik återvinns. Så nästa gång du uppgraderar din smartphone, laptop, eller surfplatta kom ihåg att tänka på hur du bäst kan återanvända, återvinna eller göra dig av med din gamla.